Building Magazine


Photos

Centre de Services Le Bonnallie


Designed by Anne Carrier, Mount Orford’s new Centre de Services Le Bonnallie is characterized by its interplay between opacity and transparency and between interior and exterior. A winner of the Prix d’excellence Cécobois 2016 — for institutional buildings under 1,000m2 — the building is very carefully integrated into its natural setting, following the site’s topography so closely that the building appears to be sculpted from the landscape itself. The mix of materials and colours gives it character, while creating clear boundaries between different spaces.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

Strategies for site integration and spatial organization

The new building sits in a forest, along a narrow escarpment on Camping Road, with Stukely Lake and its beach below. The first half of the building’s main volume gently follows the same contours from which the outdoor amphitheatre is carved. A stratum of the building’s landscape-roof rises gently, echoing the park’s topography. In the centre, part of the building is open to an expansive view of the lake before taking a sharp change of direction, highlighting the building’s entrance and defying the slope. The building plunges toward the breathtaking view of the island and Mont Chauve.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

The service (kitchen) area is tucked away discreetly, while the patio and discovery space layer three strata with different geometries. The first, the storage area for sports equipment, has a functional geometry aligned with activities and the lake; the second is the patio, which adjusts to both perimeter and interstitial traffic; and the third is the roof, rising higher to open up the view of Mont Chauve; it is angled upward to better control incoming natural lighting.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

Not unlike a gazebo, the interior and exterior spaces are interconnected by a network of walkways comprising a catwalk, stairs, covered passageway and an outdoor gap based on the natural course of the trails.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

Materials: wood in every form

The park’s lakes, mountains and forests provided inspiration for the choice of materials. The buildings have a symbiotic relationship with the site’s extraordinary landscape and the materials found there. Wood, in various forms, gives both interior and exterior spaces warmth and coziness. It works in harmony with the indigenous vegetation used for landscaping, and with the slate paving stones and gabion walls that characterize the paths and landscaping.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

The architectural approach and the site itself dictated the use of vertical cladding echoing tree trunks in the nearby forest. The textures, materials and colours used, in harmony with tree bark, cause the building’s appearance to shift with each passing hour.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

Crafted specifically for this project, the building’s cedar cladding is applied in alternating strips—recessed, in relief, gaps. As a result, the shadows falling on the building change as the sun moves across the sky. After nightfall, the effect transforms the storage areas into gigantic lanterns. The cedar cladding is also used for rain barriers and ventilated façades in a simple but clever way, by removing or keeping the recessed portion.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

The building’s organic configuration, in symbiosis with the site, nearby activities and views, demands that the main volumes include certain openings. Smoother and paler cedar cladding is used in these locations, evoking the contrast between skin and flesh in freshly cut fruit, enabling a coherent reading of the building.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

First in a series of three

The Centre de Services Le Bonnallie is the first of three buildings to be built by the Anne Carrier architectural firm in Mont Orford Park.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

Collectively, the projects will give the park a unique, identity-shaping architectural signature. The continuity of the approach, focused on clear architectural expression, will lead to rich, stimulating places that sustain a constant dialogue with users and the environment, in every season.Centre de Services Le Bonnallie, Sépaq, Anne Carrier

Data sheet

Project: Centre de services Le Bonnallie
Location: Parc national du Mont-Orford, Orford, QC, Canada
Client: Société des établissements de plein air du Québec (Sépaq)
Ms. Annie Lalancette, arch. project manager, Sépaq
Project architect: Anne Carrier architecture (AC/ a)
Designers: Anne Carrier, lead architect, Robert Boily B.Arch./ B.Sc.A., Patricia Pronovost architect, Mathieu St-Amant architect
Collaborators:
Structural and civil engineers: Les services exp inc.
Mechanical engineer (electrical): Martin Roy et Associés
Landscape architect: Agence Relief Design
General contractor: Construction Longer
Area: 430 m2
Budget: $2.5 M
Project completion: July 2016

PhotographerStéphane Groleau