Building Magazine


News

Juravinski Hospital and Cancer Centre redevelopment project completed


The redeveloped Juravinski Hospital and Cancer Centre (JHCC), which is part of Hamilton Health Sciences, is now a modern, state-of-the-art facility with more than 450,000 square feet of new and renovated space and increasing capacity from 234 to 338 beds.

The redevelopment project has also enabled the consolidation of two highly specialized services at the JHCC – hematology oncology and hepatobiliary surgery. Hematology oncology services were previously located in both the JHCC and the McMaster University Medical Centre (MUMC), and hepatobiliary surgery took place at both MUMC and St. Joseph’s Healthcare Hamilton. Consolidating these programs allows the teams of experts to combine their strengths and abilities to provide the best patient care.

The expansion has created additional oncology beds and increased capacity in emergency services, diagnostic services, ambulatory clinics and surgery. The creation of nine operating suites will also help meet surgical oncology and orthopedic care needs across the region.

The building team, led by EllisDon Corporation, began work in February 2008. At the peak of construction, approximately 500 workers were on-site daily, with the majority of workers coming from Hamilton and surrounding communities.

Interesting facts about the project:

  • Approximately 1,281,336 work-hours went into construction of the redeveloped hospital;
  • More than 50,000 cubic metres of rock was excavated from the site in order to build the new portion of the hospital;
  • The building stands 26 metres high and 135 metres long;
  • 40 tonnes of steel rebar and about 120 truckloads of concrete were used to construct and reinforce the hospital’s massive foundation;
  • Construction required the assembly of two tower cranes, each standing 244 metres high;
  • The building’s open-concept design and floor-to-ceiling windows allows natural light to filter through the space creating a warm and welcoming environment for patients and visitors;
  • The entire front wall of the building is comprised of tinted glass. Multi-coloured glass panels were added intermittently throughout to add a splash of colour and dimension into the space;
  • Sunken gardens surrounding the building’s lower levels give patients a direct view to the outdoors despite being below ground’
  • On the north side of the new building, there are spectacular views of the City of Hamilton in patient and public areas.

 




Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*