Building Magazine


News

CEI Architecture of Vancouver wins award for its work on Vancouver residential development


CEI Architecture Planning Interiors has won an international Architecture Award from the Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies for its design work on a proposed 66-unit, energy-efficient luxury residential site in Vancouver’s Kerrisdale neighbourhood. Vancouver-based CEI designed the project together with its joint-venture partner, Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. The client is Emaar Canada.
 
“We are honoured to be the recipient of this award,” said John Scott, senior partner at CEI. “The award underscores the success of Emaar’s objective of advancing community-based residential projects that will attract empty nesters who wish to remain in their neighbourhoods after moving out of their large, single-family homes. Balaclava is a sustainable solution both in terms of the physical adaptability of the units and of its environmental responsibility.”
 
The four-storey, multiple dwelling at Balaclava Street and West 41st Avenue has been designed to meet the needs of the most rapidly expanding demographic in the Canadian market — young seniors. It was also designed to meet a number of sustainable objectives contained in the City of Vancouver’s Ecodensity Charter, with a view to being highly energy efficient and to encouraging residents to live more sustainably.
The proposed 66-unit project also meets the objectives of the Dunbar Community Vision to allow seniors to remain within the community as they age, or as their housing needs change.

 

The proposed building includes a common amenity room with a pool and exercise equipment, office space for the residential development and the seniors’ non-profit society. Each of the individual units will include two bedrooms and will range in size from 263 to 426 sq ft. Units on floors two to four will have access to at least one balcony. The project also features a central courtyard and common rooftop gardens and garden sheds.
 
The adjacent heritage Knox Church will be restored and retained and a replacement church annex is proposed at the rear of the site.  The main floor of the annex building includes a two-storey church meeting space, lobby, kitchen, office space, storage space and washrooms.
 
The entire development is going to achieve a reduced eco-footprint by incorporating sustainability features such as sunshades, efficient mechanical and geo-exchange systems, and solar/thermal tubes installed on the roof, providing hot water to each of the units.
Residents may also have the option of using shared cars, while the development will contain 100 bicycle spaces. Once completed, it will emit 80 per cent fewer greenhouse gas emissions than other homes in the area, and consume 90 per cent less energy.
 
The award will be presented in Madrid, Spain this November.




Have your say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*